19. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

VERTIKALNI VRT – Kako imati vlastito povrće i voće na malom balkonu

Kako imati vlastito povrće i voće na malom balkonu

Vertikalni vrtovi omogućavaju i onima s malim dvorištem ili balkonom sadnju povrća i biljaka za osobnu uporabu. To što nemate vlastiti vrt više nije prepreka tome da imate svježe povrće iz vlastitog uzgoja.  Ispod su ideje kako uz minimalna ulaganja možete imati svoj vertikalni vrt.

Faktori koje treba uzeti u obzir

Možete li preopteretiti balkon težinom?

Možete. I dobro planirajte pri uređenju svog vertikalnog vrta. Svaki balkon ima težinu koju može podnijeti, a da ostane siguran i ne uruši se, ovisno o tome kako je konstruiran. Pretrpavanje balkona teškim stvarima može narušiti njegovu sigurnost, te ugroziti vas ili druge. Generalno gledano, većina balkona bi trebala moći podnijeti 25kg težine vrta po 1 m, kada se uzme u obzir ukupna težina tegle, zemlje i povrća ili voća u maksimalnom prinosu. Kod planiranja rasporeda vazi uzmite u obzir težinu tegle, drenaže, zemlje, težinu voća ili povrća koje će izrasti, te kod zalijevanja i težinu vode. Naravno, balkoni su projektirani za nošenje veće težine od tih okvirnih 25kg/m2, ali u obzir morate uzeti i činjenicu da će se ponekad uz vaze u tom m2 pronaći i osobe.

Uvijek budite posebno oprezni ukoliko živite u starijim zgradama ili zgradama u kojima su neki dijelovi naknadno nadograđivani ili sl.

Ukoliko imate opciju najbolje je velike vaze staviti bliže zidu, a laganije i manje bliže ogradi. Birajte tegle od laganijih materijala i voće i povrće kojem treba manje zemlje.

Svjetlost

Uzmite u obzir orijentaciju balkona, te koliko dnevnog svjetla dopire do balkona. Iluzorno bi bilo očekivati da ćete uspjeti izgraditi vrt na balkonu sjeverne orjentacije, koji je tik uz drugu zgradu.

Zalijevanje

Iako je drenaža nužna, za balkon ne možete odabrati standardne tegle s tankim podlošcima, jer postoji šansa da će višak vode i zemlje curiti na blakone ispod ili nekome na glavu. Birajte tegle u tegli ili tegle koje nisu šuplje, tako da postavite drenažni sloj na dno tegle.

ideje_za_vertikalni_vrt_1

ideje_za_vertikalni_vrt_2

ideje_za_vertikalni_vrt_3

ideje_za_vertikalni_vrt_4

ideje_za_vertikalni_vrt_5

ideje_za_vertikalni_vrt_6

ideje_za_vertikalni_vrt_7

ideje_za_vertikalni_vrt_8

ideje_za_vertikalni_vrt_9

ideje_za_vertikalni_vrt_10

ideje_za_vertikalni_vrt_11

ideje_za_vertikalni_vrt_12

ideje_za_vertikalni_vrt_13

ideje_za_vertikalni_vrt_14

ideje_za_vertikalni_vrt_15

ideje_za_vertikalni_vrt_16

ideje_za_vertikalni_vrt_17

ideje_za_vertikalni_vrt_18

ideje_za_vertikalni_vrt_19

ideje_za_vertikalni_vrt_20