28. ožujka 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Stabla u vrtu

Stabla se najčešće sade na međusobnoj udaljenosti od oko šest metara...

stabla u vrtu

stabla u vrtu Stabla se najčešće sade na međusobnoj udaljenosti od oko šest metara, a neka vam udaljenost od kuće bude minimalno tri metra, pogotovo kod jako visokih stabala jer ukoliko se nalazite na području gdje često pušu vjetrovi korijenje stabala može oštetiti temelje i podnožje zidova.

stabla u vrtu Također, pripazite i na to kako će sjena zimzelenog drveća u blizini kuće zakloniti prolaz sunčevim zrakama zimi. To vam vjerojatno i odgovara ukoliko se nalazite u krajevima s vrlo toplom klimom.

stabla u vrtu Listopadna stabla se jako dobro prilagođavaju sezonskim zahtjevima svjetla i temperature te pružaju bogatstvo boja i teksture listova. Svakako pripazite da listopadno drveće ne sadite uz bazen ili fontanu kako sebi ne biste stvorili dodatni posao.

stabla u vrtu Ukoliko volite leptire svakako zasadite i drvo mirobalane čijim cvjetovima leptiri teško odlijevaju.

stabla u vrtu Kako u gradskim vrtovima često prevladava suho tlo te smog i dim neće vam sva stabla uspjeti. U takvim uvjetima dobro uspijeva katalpa, divlji kesten, japanska sofor i tvrdi drijen, budući da su jako pogodna za sadnju u gradskim vrtovima. Ako ne volite pretjerano pčele, onda izbjegavajte tvrdi drijen budući da njegovi cvjetovi izrazito privlače pčele.

stabla u vrtu Ukoliko imate vrt uz more pogodne su ove vrste drveća: magnolija, planika, portugalski lovor. Bagrem i bazga. Još je dosta važno da znate kako ne postoji veza između visine stabla i brzine njegova rasta.

stabla u vrtu No, ukoliko želite napraviti uspomenu i nešto što će se prenositi generacijama svakako zasadite maslinu jer je ona dugovječno stablo koje može doživjeti starost od preko tisuću godina.

Povratak na cvijeće