20. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Tipovi gnojiva

Šelatirani mikronutrienti - Ovakve mješavine se vežu uz određene hranjive tvari biljaka i dostavljaju ih korijenu biljke...

tipovi_gnojiva

tipovi_gnojiva Šelatirani mikronutrienti – Ovakve mješavine se vežu uz određene hranjive tvari biljaka i dostavljaju ih korijenu biljke.

tipovi_gnojiva Cjelovito gnojivo – to je gnojivo koje sadrži tri primarna nutrienta: dušik, fosfor i kalij.

tipovi_gnojiva Lisno gnojivo – Gnojivo koje se prska po listovima biljaka, sadrži hranjive tvari koje listovi biljaka upijaju.

tipovi_gnojiva Zrnasto gnojivo – najčešće se koriste a prodaju se u kutijama ili vrećama a djelomično su topiva. Pružaju hranjive tvari tijekom dužeg vremenskog razdoblja od tekućih i topivih gnojiva.

tipovi_gnojiva Tekuća gnojiva – Skuplja su od većine suhih gnojiva.Većinom zahtijevaju daljnje otapanje u vodi. Lako ih je ubaciti u sustav navodnjavanja, stoga nije čudno da su vrlo popularna.

tipovi_gnojiva Organska gnojiva – gnojiva sa hranjivim tvarima nastala od nečeg što je bilo živo. Primjeri su krvno brašno, stajski gnoj i slično. Hranjive tvari dostupne su korijenju biljaka nakon raspadanja djelovanjem mikroorganizama u tlu.

tipovi_gnojiva Sporo razgrađujuća gnojiva – Otpuštaju hranjive tvari u određenoj količini u u određenim uvjetima. Neka gnojiva otpuštaju hranjive tvari tijekom osam mjeseci i posebno se preporučuju biljkama koje inače zahtijevaju često gnojenje.

Povratak na cvijeće