20. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Kompost

Kako bi sobnim biljkama omogućili što bolje uvjete za razvoj i cvatnju potrebno je voditi računa o mješavini...

kompost

kompost Kako bi sobnim biljkama omogućili što bolje uvjete za razvoj i cvatnju potrebno je voditi računa o mješavini koja se upotrebljava za uzgoj u posudama.

kompost Ona ima više funkcija budući da mora biti prozračna, zadržavati vlažnost te imati prilagodljivu strukturu kako bi ponekad mogla podnijeti i pretjeranu količinu vode.

kompost Zbog svega navedenog potrebno je koristiti posebno priređene mješavine koje su poznate pod nazivom kompost. Postoje dvije glavne skupine komposta za uzgoj sobnih biljaka:

kompost 1. Komposti s ilovačom su mješavine koje su vodopropusne, prozračne i rahle strukture te potiču razvoj korijenja. Stalni su izvor hranjivih tvari te omogućavaju stabilan i dugotrajan razvoj biljaka. Struktura i hranjive tvari se gube stajanjem, odnosno skladištenjem, stoga kupljeni kompost upotrijebite što je prije moguće.

kompost 2. Komposti bez ilovače se vrlo često koriste za uzgajanje sobnih biljaka. Većinom se sastoje od 3 dijela nadomjestaka za treset, no, njihov sastav nije stalan. Zajednička karakteristika je da su dosta čisti, lagani, a većinom i jeftiniji od komposta s ilovačom.

kompost Ukoliko imate biljku koja ima posebne zahtjeve u vezi s kiselosti i prozračnosti tla, najbolje je potražiti posebno prilagođenu mješavinu.

kompost Kompost koji se temelji na tresetu najpogodniji je za biljke kratkog vijeka.

Povratak na cvijeće