Simbolika ruže

Ruža značenje – Koju simobliku nosi cvijet ruža?

simbolika_ruzeRuži zasluženo pripada naziv kraljice cvijeća. Po cijelom svijetu je poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

Gotovo svi umjetnici veličaju ovaj cvijet, pjesnici, glazbenici i dr.

simbolika_ruzeU svijet umjetnosti u punoj mjeri je ušla u razdoblju grčko-rimske antike gdje ju je u staroj Grčkoj pjesnik Anakreont u svojim Odama slavio kao čarobnu kraljicu cvijeća i cvijet bogova.

simbolika_ruze U antici osim kao cvijet ljubavi i sreće punog života bila je i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave. Ruže su se stavljale na grobove palih junaka i povezivali ih s posmrtnim životom.

simbolika_ruze U Rimu su uveli čak i poseban praznik, tzv. Rosalia kada su se posipanjem ruža po grobovima i pripravom jela od njezinih latica sjećali pokojnih rođaka i prijatelja.

simbolika_ruze Rimljanima su ruže predstavljale raskoš, bogatstvo i izvrsnost.

simbolika_ruze Također, ruže su bile i atribut ljepotica na prodaju jer su se njima najradije kitile grčke hetere i rimske kurtizane. Zbog toga su se u 19. stoljeću prostitutke podrugljivo nazivale ruže, a javne kuće su nosile nazive „Kod crvene ruže“, „Kod ružinog vrta“ i sl.

Ruža je već dugo poznata po svojoj iznimnoj ljepoti i osobitom mirisu. Svi već znamo da je po čitavom svijetu poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

No, sigurno niste znali da su ruže u 19 st. shvaćane kao nešto negativno. Ružama su nazivane prostitutke, a javne kuće su nosile nazive u kojima je spominjana ruža, npr. kod crvene ruže, kod ružina grma i sl.

Na sreću takav stav prema ruži nije se dugo zadržao pa je već krajem istog stoljeća ispravljena nepravda, te se dojam o ruži popravlja i penje se njen ugled.

U današnjem svijetu nema ni traga nečemu takvom.

Ruža asocira na ljubav. Postala je konstanta u europskoj kulturi. Svi značajniji umjetnici su je slikali, crtali i pisali o njoj. Nikad nisu skrivali oduševljenje prema tom cvijetu.

Dakle, ako vam je neka osoba posebno draga i želite joj pokazati svoju ljubav na poseban način – kupite joj ružu. A ako je vi dobijete, budite sigurni da ste nekome posebni.

U kršćanskoj ikonografiji nosi brojna značenja od rajske ljepote i vječnog života, Božje ljubavi i milosti, sve do nepokolebljive vjere i mučeničke smrti.

Značenje ruža po bojama

Svi znamo za crvene i ružičaste ruže, ali ruže mogu biti bijele, žute, ljubičaste, pa čak i crne. Osim što sama po sebi ruža nosi simboliku, također i određene boje ruže imaju vlastitu simboliku koja se pridodaje glavnoj simbolici ruža.

Simbolika crvenih ruža

Crvene ruže simboliziraju ljubav i divljenje. Zbog toga su i gotovo zaštitni znak Valentinova – Dana zaljubljenih, te najpopularniji poklon. Crvene ruže simboliziraju jaku romantičnu zaljubljenost, pa je u nekim slučajevima bolje držati se podalje od crvenih ruža.

Simbolika blijedo crvenih ruža (boja breskve)

Odabirom blijedo crvenih ruža izražavamo zahvalnost. One su najčešći odabir uz nek ivid zahvale.

Simbolika žutih ruža

Žute ruže izgledaju prekrasno, ali njih se obično poklanja u manje romantičnim situacijama i u više prijateljskom ozračju.

Simbolika rozih i ružičastih ruža

Roze ruže simboliziraju ljubav ali u nježnijem obliku, pa tako uz ljubav mogu simbolizirati zahvalnost, sreću i blagostanje. I dok crvene označavaju više strastvenu ljubav, roze se dobra opcija za mlađe osobe, ali i za druge vidove ljubavi poput prijateljske.

Simbolika blijedo rozih ruža

Što su ruže svjetlije roze, to njihova simbolika u ljubavnom smislu slabi, a više simboliziraju nježnost. Često se blijedo roze ruže koriste za izražavanje suosjećanja i sućuti u tužnim prilikama.

Simbolika bijele ruže

Povijesno bijele boja predstavlja neiskvarenost i mladost. Bijele ruže popularan su svadbeni cvijet, a osim na vjenčanjima mogu i u drugim prilikama simbolizirati nove početke.

Simbolika zelenih ruža

Zelene ruže imaju slično značenje poput bijelih. Označavaju nove početke i planove.

Ljubičaste ruže

Ljubičaste ruže simboliziraju ljubav, ali ne samo u strastvenom, nego i u uzvišen smislu. Kada e nekom divimo ljubičaste ruže su dobar odabir.


Komentari

Odgovori

*