18. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Ružmarin

Ružmarin je grmolika zimzelena biljka. Ima male, uske i kožaste listiće sa cvjetovima bijele, plave i ljubičaste boje...

ruzmarin

Ruzmarin Ružmarin je grmolika zimzelena biljka. Ima male, uske i kožaste listiće sa cvjetovima bijele, plave i ljubičaste boje.

Ruzmarin Ova biljka pripada mediteranskoj makiji te joj odgovara blaga klima. Osim što je ukusan ružmarin je i vrlo lijep, stari Grci su ga čak nazivali “prekrasnim cvijetom”, stoga ga često možete pronaći u vrtovima gdje je ukrasna biljka.

Ruzmarin Najčešće se koristi u talijanskoj kuhinji kao začin za pripremu različitih obroka, samo ga treba oprezno koristiti jer u većoj količini može nadjačati druge okuse.

Ruzmarin Poznat je po mnoštvu ljekovitih svojstava, pospješuje probavu i koristi se kao sredstvo za jačanje cjelokupnog organizma. Osim toga esencijalno ulje ružmarina jača tijelo i potiče rast dlaka.

Ruzmarin Dobar je i za liječenje mišićne boli, kostobolje, reumatizma i bolova u vratu. Sastavni je dio i mnogih krema za masiranje te losiona i mirisnih kupki. Paste za zube sa dodatkom ružmarina učvršćuju desni, dok se biljka koristi i za njegu usne šupljine, posebno kod pojave afti.

Povratak na cvijeće