24. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Begonija – Begonia

Begonija ima oko 1000 sorti...

begonie

cvijet Begonija ima oko 1000 sorti. Uglavnom uspijevaju u toplim i vlažnim prostorijama, te ne smiju biti nikada bez vode.

cvijet Begonije se obično uzgajaju u plićim i širim vazama jer korijenje više raste u širinu, nego dubinu

cvijet Cvatuće begonije nisu osjetljive, brzo rastu i obilno cvjetaju pa su zbog toga omiljeno cvijeće.

cvijet Do sredine svibnja treba ih držati u zatvorenoj prostoriji, a nakon toga možemo ih premjestiti na balkon ili terasu.

cvijet Cvatućim begonije vole svjetlost i mogu uspijevati na vrlo sunčanim prozorima, samo ih je bitno dosta zalijevati i dohranjivati svakih petnaestak dana.

cvijet Obično se smatra jednogodišnjim cvijećem, ali ako se zimi pažljivo drži u  vlažnoj prostoriji može se održati godinama, samo je vrlo osjetljiva na mraz.

cvijet Postoje dvije vrste gomoljastih begonija, jedna ima veliko lišće i cvjetove, a druga sitnije, ali obilnije. Također se mogu uzgajati i sobama i na balkonima i terasama. Njih bi trebalo čuvati na polusjenovitim mjestima zaštićenim od izravnog dopiranja podnevnog sunca, te obilno zalijevati i svakih petnaestak dana dohranjivati. Ova begonija se razmnožava gomoljima koji se sade iz godine u godinu. Treba paziti da svaka polutka gomolja ima bar jedno oko. Na presjecima gomolje treba naprašiti prašinom od drvenog ugljena kako bi se spriječilo truljenje.

cvijet Lorenske begonije treba uvijek držati u sobi. Nakon prvog cvjetanja ne treba ih dalje uzgajati, jer samo jednu godinu lijepo cvjetaju, a nakon cvjetanja ne izgledaju pretjerano lijepo.

cvijet Viseće begonije ne podnose jako sunce. Brzo rastu i lako se presađuju.

cvijet Lisnate begonije imaju vrlo lijepe listove, dok su im cvjetovi sporedni. Lisnate begonije zahtijevaju dosta vlage, ali se ipak listovi ne smiju prskati ili vlažiti jer će se u protivnom javiti ružne smeđe mrlje. Zbog toga ih je najbolje držati u vazi koju treba staviti u ukrasnu posudu pri dnu napunjenu vodom, ali tako da vaza ne dodiruje površinu vode u ukrasnoj posudi.

Povratak na cvijeće