25. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Najbolja biljka za spavaću sobu – SVEKRVIN JEZIK

Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)...
Sansevijerija

Najbolja biljka za spavaću sobu – svekrvin jezik

Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) je biljka koja je za razliku od ostalih biljka pročišćivača zraka, i noćni proizvođač kisika, pa je zbog tog idealna za spavaću sobu.

Biljka svekrvin jezik

Ova biljka, svekrvin jezik, doprinosi održavanju čišćeg zraka u prostorijama te može apsorbirati neke polutante. Uz tu svoju sposobnost da apsorbira toksine, svekrvin jezik je dosta dobra zaštita i protiv alergena u zraku.

Obično se smatra kako je 6 – 8 stručaka sansevijerije dovoljno za spavaću sobu po osobi, da bi se popravila kvaliteta zraka koji udišete. Ovo je prilično jeftin način pročišćavanja zraka, posebno u spavaćim sobama u kojima je uvijek delikatno postavljati bilo kakve vrste biljaka. Dok većina biljaka uzima noću kisik iz zraka i zbog toga se ne preporučuju za prostore u kojima se spava, sansevijerija daje kisik noću. Ona također pročišćava mnoge druge otrovne čestice iz zraka.

Sansevijerija zalijevanje i njega

Velika prednost sansevijerije je i lagano održavanje, pa će dobro uspijevati i u sjenovitom i sunčanom dijelu prostorije. Jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stupnjeva. Ne zahtjeva puno brige, pa je dobar odabir i za one koji često putuju ili su zaboravljivi po pitanju zalijevanja cvijeća. Ova biljka ne traži previše vlage. Ljeti je zalijevajte kada primijetite da je zemlja suha, a zimi možete gotovo obustaviti zalijevanje.

Sansevijerija će tolerirati i suh i vlažan zrak, ali je ipak nemojte držati izravno ispred ventilatora ili klima uređaja.

Najveća pogreška s ovom biljkom koju možete napraviti je pretjerano zalijevanje. Čak i u ljetnim danima, vjerojatno je nećete trebati zalijevati češće od jedanput u 10 dana.

Sansevijerija se razmnožava  u proljeće sjemenom ili presađivanjem izboja. Lako ju je presađivati jer ima plitak korijen. Jednostavno izvucite cijelu biljku iz lončanice, razdvojite izdanak po izdanak oštrim nožem, a zatim ih zasebno zasadite.

Ponekad se vrtlari i cvjećari znaju našaliti kako ova biljka ima djecu. Jer kreira pupoljke koji se razvijaju u izboje, a takve izboje je lako razdvojiti i presaditi jer gotovo da imaju zaseban korijen.

Sve to sansevijeriju čini idealnom biljkom za početnike.

Budete li pravilno njegovali biljku svekrvin jezik, ona vam može doživjeti starost od 20 do 25 godina.

Tegle za Sansevijeriju

Budući da ova biljka ne podnosi veliku vlažnost odlično joj odgovaraju glinene i terakota posude. Ukoliko je sadite u plastičnu posudu obavezno stavite drenažni sloj. Možete kupiti kuglice za drenažu ili staviti na dno tegle sloj kamenčića ili krupnog pijeska (šljunka) koji će služiti kao drenažni sloj ispod zemlje u koju ćete zasaditi Sansevijeriju.

Sansevijerija – biljka koja donosi sreću

Iako se naziva svekrvin jezik, a ponegdje se čak naziva i zmijska biljka nikad se ne povezuje s lošom srećom. Smatra se kako ova biljka u dom donosi dobro raspoloženje i sreću vjerojatno zbog njene sposobnosti da upija nečistoće i alergene iz zraka.

Budući da je prirodni pročistač zraka, a što je zrak bogatiji kisikom u sobi, osobe bolje spavaju, smatra se kako može pomoći i nekim ljudima da bolje spavaju. Ne čudi da je smatraju biljkom koja donosi sreću, jer svi znamo da što se bolje naspavamo to smo ujutro raspoloženiji i vedriji.

Još jedna stvar zbog koje nas Sansevijerija može učiniti sretnima je to što pomaže otjerati komarce. Ona sadrži jednu tvar, saponin, koja tjera komarce iz svoje blizine.

Cvijet svekrvin jezik

Ova biljka ne voli diranje i nemojte je ni slučajno jesti, također ako imate kućne ljubimce provjerite s veterinarom smijete li Sansevijeriju držati u kući. Također je držite podalje od dohvata male djece.

Sansevijerija je toliko vrijedna biljka da postoji legenda kako se u nekim područjima držala tajnom jer se vjerovalo kako u dom onima koji uzgajaju ovu biljku donosi dugovječnost, prosperitet, inteligenciju, ljepotu, umjetnički duh, zdravlje i snagu.

Postoji nekoliko podvrsta Sansevijerije ali sve se ponašaju slično i potrebna im je slična njega. Razlikuju se tek u visini i širini listova.