Najbolja biljka za spavaću sobu – svekrvin jezik

      Nema komentara na Najbolja biljka za spavaću sobu – svekrvin jezik

Najbolja biljka za spavaću sobu – svekrvin jezik

Najbolja biljka za spavaću sobu – svekrvin jezik

Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) je biljka koja je za razliku od ostalih biljka pročišćivača zraka, noćni proizvođač kisika, pa je zbog tog idealna za spavaću sobu.

Velika prednost sansevijerije je i lagano održavanje, pa će dobro uspijevati i u sjenovitom i sunčanom dijelu prostorije. Jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stupnjeva. Ne zahtjeva puno brige, pa je dobar odabir i za one koji često putuju ili su zaboravljivi po pitanju zalijevanja cvijeća. Ova biljka ne traži previše vlage. Ljeti je zalijevajte kada primijetite da je zemlja suha, a zimi možete gotovo obustaviti zalijevanje.
Sansevijerija će tolerirati i suh i vlažan zrak, ali je ipak nemojte držati izravno ispred ventilatora ili klima uređaja.

Sansevijerija se razmnožava  u proljeće sjemenom ili presađivanjem izboja. Lako ju je presađivati jer ima plitak korijen. Jednostavno izvucite cijelu biljku iz lončanice, razdvojite izdanak po izdanak oštrim možem, a zatim ih zasebno zasadite.

Sve to sansevijeriju čini idealnom biljkom za početnike.

Obično se smatra kako je 6 – 8 listova sansevijerije dovoljno za spavaću sobu po osobi, da bi se popravila kvaliteta zraka koji udišete. Ovo je prilično jeftin način pročišćavanja zraka, posebno u spavaćim sobama u kojima je uvijek delikatno postavljati bilo kakve vrste biljaka. Dok većina biljaka uzima noću kisik iz zraka i zbog toga se ne preporučuju za prostore u kojima se spava, sansevijerija daje kisik noću. Ona također pročišćava mnogo druge otrovne čestice iz zraka.

Odgovori

*