Site icon Bio, priroda & cvijeće

Ruže u vrtu

ruže u vrtu

Smatra se kako ruže cvatu čak negdje oko 200 dana u godini.

Za dobar rast i što bolju cvatnju, ružama je potrebno što sunčanije mjesto, te naravno, plodna i vlažna, dobro drenirana zemlja. Provjerite pH vrijednost zemlje gdje sadite ruže, idealno je između 6.5 i 7.0. Sadite ih u vrijeme kada je zemlja topla.

Možete ih saditi pojedinačno, ali i u skupinama. Bitno je da vodite računa o udaljenosti: manje ruže sadite u razmacima od 30cm, stablašice sadite u razmacima od 90cm, grmolike ruže od 45 do 120cm, a ružama penjačicama je potrebno puno više prostora stoga njih sadite na razmacima od 1,3 do 3m. Razmaci ovise o sorti, dok rupa iskopana za sadnju neke ruže, neovisno o sorti ne smije biti dublja od 30cm.

Kada orezujete ruže, one koje slabo rastu orežite jako, dok one koje dobro rastu orežite samo malo. Ukoliko ih previše odrežete smanjit ćete im cvatnju.

Ocvale cvjetove redovito uklanjajte jer će vaša ruža zadržati više snage te će uspješnije stvarati nove pupoljke.

Tijekom proljeća i jeseni zalijevajte vaše ruže ujutro, a tijekom ljeta kada sunce oslabi, predvečer. Ruže uvijek zalijevajte vodom koja nije previše hladna, čak je i bolje mlakom vodom budući da vole toplinu.

Exit mobile version