23. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Penjačice

Biljke penjačice imaju sposobnost rasta na vrlo malom dijelu tla...

penjacice

cvijet Biljke penjačice imaju sposobnost rasta na vrlo malom dijelu tla, no zbog svog razgranatog širenja mogu prekriti prilično velike okomite površine.

cvijet Ne zaboravite da je penjačicama za rast potrebna potpora, ukoliko je nemaju one će prekriti tlo što vam isto tako može biti korisno. Prednost nad klasičnim prekrivačima tla je brz rast, velika gustoća lišća i cvjetne mase te ugodan miris.

cvijet Ukoliko su vaše biljke penjačice uza zid, zalijevajte ih obilno i često. Vodite računa o tome da je zemlja uz podnožje zida sklona isušivanju.

cvijet Za brži i obilniji rast penjačica redovito ih obrezujte. Za sadnju izbjegavajte mjesta koja su na uglu kuće budući da je na takvom mjestu uvijek propuh.

cvijet Izbjegavajte sadnju penjačicu odmah uz zid. Najbolje bi bilo da ostavite razmak oko 50cm kako bi ove biljke ponekad osvježila i kiša.

cvijet Ukoliko želite biljku penjačicu za terasu najbolje vam je posaditi u veliki lonac mirisavu grahoricu budući da ona ima ugodan miris a raste samo do 2 metra.

Vrlo jednostavni za uzgajati a da vam ne oštećuju fasadu su bršljani. Dobro uspijevaju u gotovo svakoj zemlji bez obzira na to da li je u suncu ili hladu. Zid od opeke bršljan će održavati toplim i suhim te će vam zasigurno poslužiti kao dobra zaštita od mraza, hladnoće, kiše i vjetra.

Povratak na cvijeće