Simbolika ruže

simbolika_ruze Ruži zasluženo pripada naziv kraljice cvijeća. Po cijelom svijetu je poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

simbolika_ruze Gotovo svi umjetnici veličaju ovaj cvijet, pjesnici, glazbenici i dr.

simbolika_ruze U svijet umjetnosti u punoj mjeri je ušla u razdoblju grčko-rimske antike gdje ju je u staroj Grčkoj pjesnik Anakreont u svojim Odama slavio kao čarobnu kraljicu cvijeća i cvijet bogova.

simbolika_ruze U antici osim kao cvijet ljubavi i sreće punog života bila je i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave. Ruže su se stavljale na grobove palih junaka i povezivali ih s posmrtnim životom.

simbolika_ruze U Rimu su uveli čak i poseban praznik, tzv. Rosalia kada su se posipanjem ruža po grobovima i pripravom jela od njezinih latica sjećali pokojnih rođaka i prijatelja.

simbolika_ruze Rimljanima su ruže predstavljale raskoš, bogatstvo i izvrsnost.

simbolika_ruze Također, ruže su bile i atribut ljepotica na prodaju jer su se njima najradije kitile grčke hetere i rimske kurtizane. Zbog toga su se u 19. stoljeću prostitutke podrugljivo nazivale ruže, a javne kuće su nosile nazive „Kod crvene ruže“, „Kod ružinog vrta“ i sl.

simbolika_ruze U kršćanskoj ikonografiji nosi brojna značenja od rajske ljepote i vječnog života, Božje ljubavi i milosti, sve do nepokolebljive vjere i mučeničke smrti.

Ruža je već dugo poznata po svojoj iznimnoj ljepoti i osobitom mirisu.

Svi već znamo da je po čitavom svijetu poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

No, sigurno niste znali da su ruže u 19 st. shvaćane kao nešto negativno. Ružama su nazivane prostitutke, a javne kuće su nosile nazive u kojima je spominjana ruža, npr. kod crvene ruže, kod ružina grma i sl.

Na sreću takav stav prema ruži nije se dugo zadržao pa je već krajem istog stoljeća ispravljena nepravda, te se dojam o ruži popravlja i penje se njen ugled.

U današnjem svijetu nema ni traga nečemu takvom.

Ruža asocira na ljubav. Postala je konstanta u europskoj kulturi. Svi značajniji umjetnici su je slikali, crtali i pisali o njoj. Nikad nisu skrivali oduševljenje prema tom cvijetu.

Dakle, ako vam je neka osoba posebno draga i želite joj pokazati svoju ljubav na poseban način – kupite joj ružu. A ako je vi dobijete, budite sigurni da ste nekome posebni.

Ostavite komentar

*