28. ožujka 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Kako uzgajati RAJČICE na balkonu ili terasi?

Rajčice se mogu uzgajati u vrtu, plastenicima, ali i u teglama ili vazama na terasi ili na balkonu. Rajčice se za balkon terasu sade od studenog do veljače. To je u slučaju kada se sadi iz sjemena. Kada se kupuju sadnice rajčice tada sadnja može biti i kasnije, u ožujku i travnju. Općenito kada su temperature čak i noćne iznad 12 stupnjeva.
Kako posaditi rajčice na balkonu i terasi?

Kako uzgajati rajčice na balkonu i terasi?

Ukoliko nemate vrt, ali želite imati svoje rajčice, postavlja se pitanje mogu li se rajčice uzgajati na terasi ili na balkonu?

Rajčica je po karakteristikama povrće, iako tehnički gledano spada u bobičasto voće. Sadrži oko 90% vode, bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Rajčice se mogu uzgajati u vrtu, plastenicima, ali i u teglama ili vazama na terasi ili na balkonu. Rajčice se za balkon terasu sade od studenog do veljače. To je u slučaju kada se sadi iz sjemena. Kada se kupuju sadnice rajčice tada sadnja može biti i kasnije, u ožujku i travnju. Općenito kada su temperature čak i noćne iznad 12 stupnjeva.

Kada se pojave prvi listovi potrebno je staviti štap koji pomaže da se biljka penju uz njih.

Rajčicu je potrebno često i redovito zalijevati.

Branje rajčice se odvija postupno, kako plodovi dozrijevaju.

Ako se pojavi korov potrebno je rajčicu plijeviti.

Ukoliko su se dobro primile otprilike naklon mjesec i pol rajčice bi trebale davati plodove.

Koji tip rajčice je najbolje uzgajati na balkonu i terasi?

Za uzgoj u teglama ili vazama na terasi ili balkonu bolje bi bilo birati sitne rajčice, odnosno sorte koje daju sitnije plodove poput cherry rajčica koje su jedan od boljih izbora sorti za sadnju u teglama ili vazama.

Kolike tegle / vaze trebaju biti za sadnju rajčice?

Za jednu biljku trebala bi posuda promjera 30 cm. Ukoliko imate više prostora, može se uzeti veća posuda te staviti nekoliko sadnica u jednu teglu ili vazu. Udaljenost između sadnica bi trebala biti 10 do 15 cm.

Na dnu tegle ili vaze se može staviti sloj pijeska kako ne bi bilo zadržavanja vode. Rajčica ne voli ustajalu vodu, ali ju je potrebno zalijevati redovito.

Kod sadnje napuniti dvije trećine tegle ili vaze sa zemljom, zatim staviti sadnicu rajčice te dodati ostatak zemlje i pokriti do polovice sadnice. Nakon par dana zalijte rajčicu.

Koliko često zalijevati rajčice u tegli ili vazi?

Rajčica ne voli ustajalu vodu, stoga je ne treba previše zalijevati, odnosno ne s puno vode, ali je treba zalijevati redovito što znači bar tri puta tjedno.

Najbolje bi bilo rajčice zalijevati ujutro ili navečer. Ispod vaze bi trebalo staviti tanjuriće te iz njih redovito prazniti višak vode.

Zalijevati bi trebalo zemlju odnosno korijen biljke, a izbjegavati nadzemni dio kako bi se smanjila mogućnost za pojavu bolesti.

Koristiti vodu sobne temperature, optimalno malo odstajale da se zagrije na prikladnu temperaturu. Korištenje vode direktno iz slavine može biti šok za biljku budući da je hladnija od zemlje.

Gdje smjestiti tegle ili vaze s rajčicama?

Vaze ili tegle s rajčicama bi trebalo postaviti na sunčano mjesto. Optimalno je u kutu koji je sunčan, a zaštićen od vjetra.

Najbolji izbor za sadnju rajčica je jugoistok i jugozapad, no, i na sjeverno okrenutom balkonu ili terasi se može uzgajati, samo će trebati duže kako bi se razvila biljka i vjerojatno nižeg rasta.

Kako saditi rajčice?

Rajčice iz sjemena se mogu saditi tijekom zime i čuvati u zatvorenom prostoru stana. Potrebne su staklenke promjera 5 do 10 cm, a u njih se može staviti 3 do 5 sjemenki. U proljeće kad se sjemenke razviju u sadnice mogu se iznijeti vani.

Sadnja rajčica iz sadnica je jednostavnija, te brži način, budući da su već proklijale.

Izbor univerzalne zemlje vjerojatno neće biti dovoljan za uspješan rast rajčica u tegli ili vazi. Odlično bi bilo pomiješati je sa pravom seoskom zemljom ili dodati gnojivo ili kompost.

Kada brati rajčice?

Rajčice se beru postepeno, kako dozrijevaju, te brati samo samo zrele plodove.

Uz malo sreće i brigu o biljki plodovi se mogu brati cijelo ljeto te na taj način uživati u domaćim rajčicama bez pesticida duži period.

Vezano: