8. svibnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Uzgoj suncokreta u teglama

Suncokret je biljka koju obično povezujemo s velikim poljima i velikim otvorenim prostorom, ali suncokret ukoliko imate baš izraženu želju možete uzgojiti i u stanu.

Uzgoj suncokreta u teglama

Suncokret je biljka koju obično povezujemo s velikim poljima i velikim otvorenim prostorom, ali suncokret ukoliko imate baš izraženu želju možete uzgojiti i u stanu.

U zatvorenom prostoru suncokret možete uzgajati u bilo koje doba godine, ako im kreirate pravo okruženje. Pravilan položaj tegli, gdje će dobivati dovoljno jake svjetlosti najmanje 6-8 sati dnevno može osigurati rast suncokreta i u zatvorenom.

Birajte različite vrste

Neće svaki suncokret uspijevati jednako u zatvorenom, pa se okušajte u različitim vrstama. Različitim vrstama potrebna je različita razina svjetla, imaju različito razdoblje cvjetanja i ostalo, pa ćete vidjeti koja odgovara najbolje za vaše uvjete.

Odaberite kvalitetne tegle i zemlju

Ovisno o vrsti suncokreta koji želite uzgajati trebate odabrati pravu veličinu tegle. Manje vrste suncokreta možete uzgajati u teglama od 5 l, a one veće ćete morati saditi u većim teglama tegle trebaju biti duboke za manje suncokrete 20 cm, a za veće 50 cm.

Sadnja sjemena

Sadnja sjemena je krucijalni korak kod uzgoja suncokreta u tegli. Sjeme treba staviti u rupu od oko 2 cm. Treba koristiti dobro dreniranu zemlju, ali dok se čeka klijanje sjemena zemlju bi trebalo zalijevati svaki dan.

Zalijevanje suncokreta

Nakon što sjeme proklija i nikne iznad zemlje, potrebno je suncokret zalijevati svakih 5 do 10 dana. Količina svjetlosti koju dobiva, temperatura i kvaliteta zemlje determinirat će brzinu rasta suncokreta.

Smještaj tegli

Najbolje mjesto za suncokret su prozori usmjereni na zapad ili jug gdje će dobivati jako puno svjetlosti tijekom dana. Suncokretima treba najmanje 6 sati jake sunčeve svjetlosti svaki dan, a ako imaju 8 sati i više to je još bolje i izgledat će ljepše.

Ako ne možete zbog ambijenta smjestiti suncokret na jako svijetlo razmislite o lampama za rast biljaka.

Fertilizacija

Fertilizatori za suncokret dostupni su u svakom poljoprivrednom dućanu. Ovisno o proizvodu pronaći ćete upute za uporabu. Neke proizvode treba upotrebljavati češće, a neke je dovoljno 1-2 godišnje.

Suncokret u tegli nije biljka koju ćete posaditi i povremeno zalijevati. Uzgoj suncokreta zahtijeva aktivni angažman, ali je to način da se nauči puno o uzgoju, ratu i razvoju biljaka.

Rast suncokreta

Suncokret raste 3 do 4 mjeseca dok ne dosegne zrelost. U tom razdoblju raste relativno brzo. Kod uzgoja u teglama važno je voditi računa da redovito sadite nove stabljike želite li konstantno imati suncokret u svome domu. Možete očekivati rast od 5 do 10 cm tjedno. Ako birate niže vrste uzmite u obzir da one sporije rastu.

Suncokret je jedna od biljaka koje najbrže rastu. Ipak, budući da ovo nije biljka trajnica, treba uzeti u obzir da treba pratiti njegove životne cikluse i svako malo iznova ga saditi. Njegovu sadnju i praćenje možete pretvoriti i u igru, na primjer tko će od ukućana uzgojiti najviši suncokret ili čiji će suncokret biti najveći. Uzgoj suncokreta jako je edukativan proces za djecu jer će naučiti o različitim fazama sadnje i raste, o uzgoju iz sjemena do faze sječe svjetova radi sjemenki.

Faze rasta suncokreta

Sjemenke suncokreta proklijaju. Iz proklijalog suncokreta se razvija jaka biljka, koja ima svoje listove, a na posljetku iz stabljike raste i cvijet. Ako uzgajate suncokret u zatvorenom vjerojatno ćete morati iznova kupovati sjemenke i nećete moći koristiti vlastite jer u stanu nemate pčela ili kukaca oprašivača koji bi omogućili tu fazu.

  1. Sadnja sjemena
  2. Klijanje
  3. Nicanje
  4. Razvoj stabljike i lišća
  5. Rast biljke
  6. Cvjetanje
  7. – 8. Fazu oprašivanja i razvoja sjemena teže možete ostvariti u zatvorenom.

Unutar doma ukoliko imate adekvatnu temperaturu i svjetlost suncokret možete saditi u bilo koje doba godine. Vani na otvorenom uglavnom se sadi između ožujka i svibnja.

Uzmite u obzir da suncokret u tegli nije nešto uobičajeno, ali je izvedivo i moguće. Morat ćete posvetiti više pažnje nego za neko uobičajeno sobno cvijeće, ali ako se potrudite, možete imati prekrasan cvjetni ukras kroz cijelu godinu.