29. ožujka 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Zemlja za sadnju cvijeća

Da bi sobno cvijeće moglo pravilno rasti potrebno mu je osigurati kvalitetnu...

Da bi sobno cvijeće moglo pravilno rasti potrebno mu je osigurati kvalitetnu i prilagođenu zemlju. Kvalitetna zemlja je ona bogata humusom, koja ima bakterija, rahla je i mrvičasta.

Postoje različite vrste zemlje koje se koriste za uzgoj sobnog bilja, ali se općenito dijele na lake i teške. Lake se brže suše, dok teške bolje drže vodu. Za sobno bilje se obično upotrebljava mješavine i do nekoliko različitih vrsta zemlje, prilagođena svakoj pojedinoj biljki.

cvijet Vrtna zemlja je svaka vrsta zemlje koja je dobila rahlu strukturu i hranjivost. Upotrebljava se za sadnju svijeća u vazama, ali se može dodavati i drugim zemljama.

cvijet Listovača se obično koristi za uzgoj sadnica jer u njoj brzo puštaju korijenje, a kako je kisela dodaje se u mješavine zemlje za cvijeće koje traži kiselu reakciju tla.

cvijet Livadnjača je zemlja s dosta pijeska, ali malo hranjiva.

cvijet Treset nije zemlja u klasičnom smislu, ali se dodaje u vrtlarske mješavine zbog toga što lako upija i otpušta vodu. Ako se treset pomiješa s gnojivom (umjetnim ili prirodnim) postaje plodan.

cvijet Kompost je najpoznatija vrsta zemlje koja se koristiti za uzgoj sobnog cvijeća. Kompost prije korištenja treba prosijati.

cvijet Glina se ubraja u teške zemlje, a dodaje se pri sadnji cvijeća koje voli težu zemlju iako u malim količinama.

cvijet Travnjača se obično upotrebljava pri sadnji ukrasnih grmova, lukovica ili u malim količinama za sadnju ostalog bilja.

Zemlje možete kombinirati sami ili možete kupiti gotovu mješovitu zemlju koja odgovara pojedinoj biljci.

Povratak na cvijeće