Lukovice

lukovice

Lukovice Lukovice su vrlo popularne zbog svoje jednostavnosti: ukoliko ih zasadite u pravo doba godine u pravu dubinu zasigurno ćete dobiti zadivljujući cvat. Možete ih saditi gdje god vam to odgovara, to mogu biti lonci i razne posude u koje sadite svoje biljke, među druge biljke u vrtu ili na bilo kojem drugom slobodnom mjestu.

Lukovice Od njih ćete dobiti dugu sezonu boja, neke od njih cvatu u proljeće dok neke cvatu čak u jesen.
Prilikom kupovine lukovica u trgovinama ili poljoprivrednim apotekama vodite računa o tome da one skuplje u većini slučajeva znače bolju kvalitetu, veći  i bolji cvat.

Lukovice Kod sadnje vrijedi pravilo da ih obično sadite u dubinu koja odgovara njihovom utrostručenom primjeru, a pripazite da ih ni slučajno ne okrenete naopako. Lukovice koje cvatu ljeti obavezno redovito zalijevajte i gnojite. Poslije cvatnje ostavite lišće da prirodno odumre kako bi nastavilo hraniti lukovicu i oblikovati cvat slijedeće godine.

Lukovice Ukoliko imate begonije i dalije nakon što se lišće dobro osuši nježno iskopajte lukovice. Skinite zemlju s lukovica i pustite ih tjedan dana da se suše na toplom i hladnom mjestu. Sve trule i oštećene lukovice bacite, a ostale oprašite sumporom te ih spremite na suho i hladno mjesto.

Lukovice Najpoznatije lukovice

Lukovice Kaladij – jednogodišnja lukovica koja je vrlo pogodna za sjenovita područja. Ima vrlo velike listove u crvenoj, ružičastoj, bijeloj i zelenoj boji. Raste od 30-50 centimetara.

Lukovice Đurđica – Biljka mirisnih cvjetova u obliku zvonca. Raste do 15 cm, a cvate u proljeće. Najbolje ih je saditi u blagoj sjeni i neutralnom tlu. Ona je isto tako i samonikla biljka stoga i raste po svjetlijim šumama.

Lukovice Visibabe – Visibabe imaju viseće, bijele, zvonaste cvjetove. Raste u rano proljeće gdje su hladnije zime. Raste negdje do 15 cm, a sadi se na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni.

Lukovice Perunika – Ima jako lijepe cvjetove koji cvatu tijekom proljeća i ljeta. Ima ih različitih boja a mogu narasti čak do 120 cm. Najbolje je saditi ih na punom sunu ili u blagoj sjeni.

Lukovice Ljiljani – Imaju vrlo velike i lijepe cvjetove raznolikih boja, većinom u obliku lijevka. Cvjetaju tijekom ljeta, a visina može biti od 60 – 120 cm.

Lukovice Tulipani – tulipani su  popularne lukovice koje cvatu u proljeće. Imaju vrlo velike cvjetove u raznolikim bojama. Rastu od 25 – 50cm. Najbolje uspijevaju ukoliko ih sadite na suncu.

Povratak na cvijeće


Komentari

Odgovori

*