Simbolika narcisa

Simbolika narcisa

Narcisi su jako popularno cvijeće u našim krajevima. Prvenstveno zbog ljepote, ali iz zbog lakoće uzgoja. Spada u lukovičaste biljke, a naraste do 40-tak centimetara visine, uglavnom je žutih cvjetova, ali nerijetko se mogu naći i oni bijeli. Narcisa ima oko 26 divljih i nekoliko stotina kultiviranih vrsta.

Cvijet je dobio ime prema Narcisu, liku iz grčke mitologije. Kako kaže legenda, Narcis je živio u grčkom gradu Tespiji u Beotiji. Bio je prelijepi mladić. Jednoga dana dok je bio u lovu vidjela ga je i u njega se zaljubila nimfa Eho. Nakon što ju je odbio i na taj način slomio srce Eho je zatražila od Nemezide, božice pravedne kazne, da i njega kazni jednakom patnjom. To je i učinila. Jednog dana, žedan nakon lova, Narcis se nagne nad vodu želeći se napiti. Stojeći tako nad vodom, Narcis ugleda svoj odraz i istog trena se zaljubi. No što je više pokušavao zagrliti sebe, poljubiti usne koje mu se primiču, to se više razočarava i pati zbog toga jer shvaća da mu je to nemoguće.

Oplakuje svoju sudbinu. Vječno odvojen od objekta svoje ljubavi, on prvi put doživljava gubitak i tugu. Legenda kaže kako je od boli umro na obali, te se u trenutku smrti preobrazio u cvijet. Oni koji su tražili njegovo tijelo pronašli su samo cvijet i nazvali ga po njegovom imenu – Narcis.

Od davnina narcis i njegovo eterično ulje se koristi u raznim parfumiranim pripravcima, a njegov miris danas možete kupiti u parfemima  Gucci Rush 2, Lancome Climat, Chloe Narcisse i Chloe Fleur de Narcisse.

Lukovice narcisa se sade početkom jeseni u zemlju bogatu humusom, na dubinu od 15-tak centimetara. Važno je da je mjesto osunčano. Nakon nicanja i cvjetanja cvijeće treba ostaviti da prirodno uvene i na taj način stvori samostalno humus za lukovice koje će procvjetati i dogodine. Nije ga potrebno ponovno saditi.

narcis


Komentari

Odgovori

*