24. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Kako uzgajati JAGODE na balkonu ili na terasi?

Jagode su odlično voće s brojnim prednostima za zdravlje. Za mnoge ljubitelje jagoda domaće jagode su prvi izbor. Ako želite imati svoje jagode, a nemate vrt, moguće ih je uzgajati i na balkonu ili na terasi.
Kako uzgajati JAGODE na balkonu ili na terasi?

Mogu li se JAGODE saditi na balkonu ili na terasi?

Jagode su odlično voće s brojnim prednostima za zdravlje. Za mnoge ljubitelje jagoda domaće jagode su prvi izbor. Ako želite imati svoje jagode, a nemate vrt, moguće ih je uzgajati i na balkonu ili na terasi.

Jagode se može uzgojiti iz sjemena, ali i pomoću sadnica. Korištenje sadnica je jednostavnije i veća je vjerojatnost uspjeha.

Što je potrebno za sadnju jagoda na balkonu ili terasi?

Za uzgoj jagoda na balkonu ili terasi potrebno je imati:

  • vaze ili tegle s pripadajućim tanjurićima (kako bi voda otjecala)
  • zemlja se može koristiti univerzalna (na bazi perlita i komposta)
  • sadnice jagoda (najbolje otpornije sorte koje duže cvjetaju)
  • štap ukoliko se želi da budu jagode penjačice

Postoji više sorti jagoda, dok neke cvjetaju samo jednom, druge cvjetaju i donose plodove duže vrijeme. Razlikuju se i prema veličini pa i obliku plodova. Za uzgoj u vazama ili teglama bolje bi bilo birati one koje duže cvjetaju, kao i varijantu šumskih jagoda (Fragaria vesca). One su posebnog okusa, rijetko se mogu kupovati, stoga su još zanimljivije kada se uzgajaju na balkonu ili terasi, a istovremeno su prilično otporne.

Biljka jagode može narasti i 60 do 80 cm, te zbog svog zelenila može biti istovremeno i ukrasna biljka na balkonu. Jagode nisu biljke penjačice, ali se mogu tako uzgajati i može se staviti štap u vazu ili teglu kako bi ih se usmjerilo da rastu uz njega. Ako je potrebno može je se za početak omotati ili privezati uz štap.

Kolike tegle / vaze trebaju biti za sadnju jagoda na balkonu ili terasi?

Osim što rastu u visinu, jagode vole puštati korijenje, te je potrebno imati dovoljno duboke posude. Posude trebaju biti duboke minimalno 30 cm. Za sadnju jagoda u teglama ili vazama i teglama na balkonu mogu se koristiti i manje vaze ili tegle, a optimalne su promjera 30 cm.

No, jagode ne zahtijevaju puno prostora, a to je njihova prednost za sadnju na balkonima i terasama. No, ipak vaze ili tegle ne bi trebale biti previše male.

Na dnu posude trebalo bi staviti pijesak ili šljunak kako bi se omogućila drenaža vode, budući da jagode ne vole ustajalu vodu.

Zemlja bi se trebala obogatiti nekim gnojivom, bitno je da jagode imaju dovoljno dušika, ali tijekom cvjetanja fosfora i kalija.

Ukoliko nedostaje kalija u zemlji biljka će slabije rasti, stvarat će se manje cvjetova, a listovi mogu postati po rubovima crveni. To je znak da nedostaje kalija. Dulji nedostatak kalija vodi prema uvijanju i sušenju listova, zatim opadanju, te će biljka početi slabiti i u korijenu.

Gdje staviti tegle ili vaze s jagodama?

Vaze ili tegle s jagodama bi trebalo staviti u sunčani dio balkona budući da one vole sunce, no, ipak da nisu previše izložene jakom i direktnom suncu. Dakle, sunčani dio, ali ne mora biti cijeli dan u direktnom suncu. Osjetljive su na temperature preko 30 stupnjeva.

Jagodame bi trebale imati šest do osam sunčanih sati dnevno.

Koliko često zalijevati jagode u tegli ili vazi?

Jagode ne vole ustajalu vodu te bi ih trebalo redovito zalijevati, ali i izlijevati višak vode iz tanjurića ispod vaze. Ne bi ih trebalo zalijevati s previše vode.

Zalijevanje jagoda bi trebalo biti rano ujutro. To bi bila bolja opcija, a ako nije moguće tada kasno navečer.

Koliko traju zasađene jagode?

Jagode mogu u ciklusima trajati tri do četiri godine ukoliko se preko zime zaštite od hladnoće. One podnose dobro hladnije temperature, ali ne i ispod nule.

Jagode će se širiti, te se nove biljke iz jedne vaze mogu presađivati u druge vaze.

Kada dozrijevaju jagode?

Jagode dozrijevaju krajem proljeća i mogu se brati do kraja ljeta, ovisno o sortama, a ako je duže toplije vrijeme, tada se i one mogu i duže brati. Uglavnom bi ih trebalo obrati svaka tri do četiri dana, i brati samo zrele crvene plodove.

Jagode nisu zahtjevne te uz malo sreće se može duže vrijeme uživati u domaćim jagodama bez korištenih pesticida.

Vezano: