Mušice, bube i drugi insekti u teglama u sobnom cvijeću – kako ih se riješiti

Mušice, bube i drugi insekti u teglama u sobnom cvijeću – kako ih se riješiti

Nije neuobičajeno vidjeti mušice ili neke buhe u sobnom cvijeću, posebno ukoliko ste upotrijebili jeftiniju zemlju u kojoj ima nedozrelog komposta. Uglavnom su mušice bezopasne za cvijeće, ali ličinke mogu ipak oštetiti korijenje, pa je potrebno pronaći načina da se oslobodite tih štetnika. Obično se javljaju ako se koristi zemlja s nedozrelim kompostom ili ako koristite prirodna sredstva za gnojenje i dohranu cvijeća.

Rijetko tko želi kemikalije u domu, posebno ako ima kućne ljubimce ili malu djecu, pa vrijedi pokušati s prirodnim sredstvima, iako neće sva biti jednako učinkovita. Ipak, uzmite u obzir da navedena prirodna sredstva možda neće biti dovoljna da se riješite mušica, ali vrijedi pokušati. Što ranije reagirate, to povećava vaše šanse da ćete se riješiti mušica.

Također, treba obratiti pažnju da neki postupci ispod mijenjaju kiselost tla, te upotrebom bilo koje metode za rješavanje buba iz cvijeća riskirate da ćete možda uništiti biljku. Ako imate puno cvijeće, nikad nemojte neku metodu isprobati na svim teglama, radije prvo isprobajte metodu samo na jednoj tegli.

Ono što je potrebno naglasiti je da nećete uspjeti riješiti se mušica samo jednim korištenjem bilo kakvog sredstva, potreban je kontinuitet i bar tri mjeseca koristiti biljno sredstvo svakih 15 tak dana, koliko je potrebno da se iz ličinki razviju novi insekti.

Kopar

Po vrhu tegle po suhoj zemlji rasporedite sloj usitnjenog kopra. Miris bi trebao odbijati insekte, te tako postupno spriječiti polaganje novih ličinki i dovesti do nestanke mušica. Ovo je dobar trik ako ste se već riješiti mušica nekom drugom metodom da spriječite njihovo ponovno pojavljivanje.

Kora naranče

Sameljite koru naranče i pomiješajte je sa zemljom. Kora naranče povećat će kiselost zemlje, a u kiselom okruženju ličinke umiru, a miris citrusa odbija leteće insekte. Ovaj savjet nemojte upotrebljavati ako se radi o biljkama koje ne vole kiselu zemlju.

Kiselija zemlja

Sloj kisele zemlje može pomoći suzbijanju insekata u teglama. Međutim, ovdje riskirate da izgubite biljke koje ne toleriraju kiselu zemlju, jednako kao u savjetu iznad.

Pepeo od sagorijevanja drva

Pepeo od sagorijevanja drva treba posuti po zemlji. Na taj način sprječavate mušice da polažu jaja jer se ne mogu probiti kroz sloj pepela. Ovo je i jedan od načina na koje ćete dodatno obogatiti zemlju u kojoj se nalaze biljke.

Češnjak

1 glavicu bijelog luka zgnječite (češnjak po češnjak) i zalijte s litrom vode. Postite da stoji 24 sata, a zatim procijedite i tom vodom zalijevajte cvijeće. Postupak treba redovito ponavljati. Ovo

Šibice

Šibice treba naopačke okrenuti i zabiti u zemlju. Glave šibice treba zabosti po vrhu zemlje na udaljenosti od oko 5 do 10 cm. Šibice zamijeniti nakon 3 dana. Zatim staviti nove nakon tri dana. Postupak ponoviti nakon 15 dana, zatim opet nakon 15 dana.

Zalijevanje colom

Ovo je savjet koji nije provjeren, ali neki kažu kako im je pomoglo suzbiti nametnike tako što su svakih desetak dana zalijevali cvijet colom.

Zalijevanje otopinom jačih začina

Zalijevanje otopinom (vodom u koje ste umiješali jače mljevene začine poput cimete ili klinčiča) također je dobar način za odbijanje letećih insekata, a na taj način ćete se s vremenom osloboditi mušica, jer će u zemlji biti sve manje i manje ličinki.

Najsigurniji način je da izvadite biljku s korijenom, očistite od stare zemlje, a zatim presadite u novu kvalitetniji zemlju, koji prije upotrebe možete i prepeći, pa ohladiti. To je postupak gdje se zemlja zagrije na do 60 – 100 stupnjeva i zemlja peče u loncu ili pećnici 15 minuta, a zatim ohladi. Naravno ne smijete upotrebljavati posuđe koje upotrebljavate za kuhanje, nego posudu koja će se koristiti isključivo u tu svrhu.

Mušice u zemlji cvijeća nisu neobičan problem, te nisu škodljive za okoliš osim što su dosadne i ružne za vidjeti, ali ličinke mogu naškoditi korijenu biljke, pa je dobro pozabaviti se ovim problemom čim ga primijetite. Ukoliko pustite nekoliko mušica nemojte se iznenaditi ako se za nekoliko dana pojave deseci pa i stotine mušica što može postati ozbiljan problem.

Ukoliko ne pomogne ni jedna metoda iz kućne radinosti možete kupiti u poljoprivrednoj ljekarni biljni insekticid na bazi cvijeta buhača, koji učinkovito rješava problem mušica u cvijeću.


Komentari

Odgovori

*