Najpopularnije cvijeće koje se poklanja na Valentinovo

Najpopularnije cvijeće koje se poklanja na Valentinovo

Riječ Valentinovo i cvijeće usko su povezane, pa je možda najuobičajenija slika koju poistovjećujemo s Valentinovom buket crvenih ruža. Osim ruža poklanja se i drugo cvijeća, a među kojem najčešće tulipani i sretni bambus.

Ruže, najčešće crvene, ali i su svim drugim bojama najčešće su kupljeno cvijeće za Valentinovo. Želite li nekome izjaviti ljubav poklonite crvene ruže. Ako cvijeće za Valentinovo poklanjate mami ili djeci, odlučite se za bijele ruže, a dragim prijateljicama najbolji izbor su žute ruže.

Zbog čega su ruže tako popularan poklon za Valentinovo?

Buket cvijeća uobičajen je poklon kojim pokazujemo svoju naklonost, zaljubljenost ili ljubav prema nekome. Ruže za Valentinvoo nisu namijenjene isključivo za izražavanje romantične ljubavi, iznad je navedeno kako se ovisno o boji mogu pokloniti i drugim osobama osim partneru u romantičnom smislu.

Ruže se vežu uz Valentinovo kao praznik, ali i svetog Valentina zaštitnika ovog blagdana. Prema legendi, sveti Valentin je obožavao ruže, te ga je poklanjao zaručnicima koje bi vjenčao, te bi ružama zažalio sretan brak i zajedničku budućnost. No, jedan od glavnih razloga zbog čega su ruže tako popularan poklon krije se u tome da su ruže jednostavno prekrasno cvijeće, nevjerojatno mirisno, koje svojom ljepotom rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Tulipani su drugi popularan odabir za Valentinovo. Baš poput ruža dostupni su u raznim bojama, a nešto jeftiniji od ruža i ekološki prihvatljiviji. Njihova prednost je što traju mnogo druže od ruža i zadržavaju u vazama svoju svježinu.

Sretni bambus (Lucky Bamboo) posljednjih je godina postao ekstremno popularan. Njegova najveća prednost je dugotrajnost. Kada kupite sretni bambus, to je trajni cvijet, koji, ako se o njemu dobro brine može trajati godinama.

Što je problem s ružama u veljači?

Kako bi vaš poklon bio što bolji u ekološkom smislu potrudite se pronaći ruže koje nisu pune pesticida i koje nisu proputovale pola svijeta da bi se našle u vašem obližnjem dućanu.

Uvoz ruža u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, te se u veljači uveze preko pola milijuna eura u ružama. Ruže se uvoze iz dalekih krajeve, što zbog transporta u mnogočemu zagađuje zrak.

Ukoliko ste ekološki osviješteni možda je vrijeme i da promijenite tradiciju darivanja ruža za poklon i birate rano proljetno domaće svijeće. Kada kupujete cvijeće za Valentinovo nemojte samo kupovati ono najjednostavnije koje stoji uz blagajnu u supermarketu, razmislite kakvo cvijeće kupujete, odakle potječe, te težite eko opcijama i zamjenskom cvijeću za ruže. Za Valentinovo bi trebalo tražiti cvijeće koje više odgovara sezoni, s naglaskom na svijeće uzgojeno lokalno.

Cvijeće bi trebalo biti luksuzni i ekološki osviješten poklon, a ne jeftini poklon koji je najjednostavnije kupiti. Cvijeće bi trebalo štititi naš planet, a ne ga zagađivati.

Kada kupujete cvijeće kao poklon za Valentinovo dobra je ideja razmisliti o trajnicama. Cvijeću u zemlji koje će uljepšavati dom i biti podsjetnik na ljubav mnogo duže od buketa rezanog cvijeća.

Orhideje – odličan odabir cvijeća za Valentinovo

Orhideje su odličan poklon i dostojanstvena su zamjena ružama, što izgledom, što ljepotom, a što mirisom. Orhideje cvjetaj unekoliko puta godišnje, a poseban način uzgoja i daje joj nevjerojatnu čar. Može se reći da je orhideja na neki način poznata i Hrvatska biljka iako su orhideje rasprostranjene i rastu u svim krajevima svijeta. Kod nas je poznato 129 vrsta orhideja, što Hrvatsku svrstava u pet europskih sredozemnih zemalja s najvećom zastupljenošću orhideja.

Orhideja ima simboliku prosperiteta i sreće, te unosi sreću i prosperitet u dom. Orhideje simboliziraju savršenstvo, prirodnu ljepotu i ljubav.

Prema kineskoj tradiciji orhideje se unose u dom, za poboljšanje ljubavne, obiteljske sreće i kao simbol plodnosti. Ružičaste orhideje potiču strast pa su odličan odabir poklona za Valentinovo.


Komentari

Odgovori

*