BOŽIĆNA ZVIJEZDA – Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

BOŽIČNA ZVIJEZDA - Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

BOŽIČNA ZVIJEZDA - Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

BOŽIĆNA ZVIJEZDA – Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

Već godinama šareni listovi božićnih zvijezda (poinsetija) i najčešće crveni cvjetovi ukrašavaju prosinac i predblagdansko razdoblje. Blagdanski ugođaj bez božićne zvijezde ne bi bio tako poseban. Međutim, božićne zvijezde pokazuju svoj potencijal već tjednima prije nego ih se sjetimo i krene Advent. Stručnjaci za božićnu zvijezdu iz organizacije Stars for Europe poslali su nam svoje savjete kako da božićna zvijezda što dulje krasi vaše domove i ostane lijepa tijekom Adventa, ali i u prosincu.

Božićne zvijezde čuvajte na svijetlom i toplom mjestu

Božićne zvijezde ne biste trebali držati na tamnim mjestima i propuhu ako želite da vam traje dugo. One vole svjetlost i toplinu. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što božićnu zvijezdu čini odličnom biljkom pogodnom za dnevne sobe. Budući da božićna zvijezda potječe iz tropskog Meksika, treba joj puno svjetla. Najveći potencijal božićna zvijezda će ostvariti ako je uz prozor okrenut prema jugu, ali nemojte je stavljati na samu prozorsku dasku kako joj ne bi bilo hladno. Izravna sunčeva svjetlost nije problem jer u našim krajevima od sredine listopada više nema toliko jake svjetlosti koja bi mogla smetati božićnoj zvijezdi. Ali dovoljno svjetla mora imati. Zbog toga što božićna voli zaštićeni prostor i ne voli propuh, nije je dobro držati u hodnicima ili mjestima gdje će ga osjećati.

BOŽIČNA ZVIJEZDA - Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

Kako zalijevati božićnu zvijezdu

Božićne zvijezde potrebno je zalijevati svaki put kada je zemlja suha. Ovisno o temperaturi u vlažnosti zraka u vašem stanu to može biti svaki dan, svaki drugi dan ili svaki treći dan. Ipak, nemojte zalijevati dok je zemlja vlažna kako se ne bi stvorila prevelika vlaga. Što je posuda u kojoj se nalazi božićna zvijezda manja to će je trebati češće zalijevati, jer se zemlja brže isušuje. Tlo nikako ne smije biti natopljeno vodom, ali ni suho, pa ako želite da vam božićna zvijezda traje što dulje, trebate biti dosta dobri u procjeni. Dobru procjenu o isušenosti zemlje možete napraviti i podizanjem tegle. Nakon par puta po osjećaju težine već ćete moći dobro procijeniti da li je zemlja suha i treba li joj zalijevanje ili je vlažna.

Karakteristike kvalitetne biljke

Ako odaberete biljku dobre kvalitete i slijedite sve ove savjete, vaše će božićne zvijezde dugo cvjetati. Visoko kvalitetnu biljku prepoznajemo po neoštećenom lišću i malim žutim cvjetovima koji pupaju u središtu. Prodavač biljaka koji ih voli smjestit će svoje božićne zvijezde dalje od ulaznog prostora u trgovinu koji je izložen propuhu.

Na putu kući važno je umotati vašu božićnu zvijezdu u papir kako bi je zaštitili od propuha i temperature ispod 12 °C. To je štiti od oštećenja koja su u početku nevidljiva, ali mogu dovesti do preranog gubitka lišća nakon nekoliko dana.

Vezano:

Kako imati najljepši Božić – Ideje za Božić 2020.

Savjeti za ukrašavanje božićnog bora

Božićna dekoracija i trendovi dekoriranja za Božić 2020.

Božićni pokloni – 100 ideja i trendova za 2020. –

Kako samostalno izraditi ukrase za bor

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Tradicionalna božićna jela – Što se kuha za Božić- recepti

Božićni kolači

Ostavite komentar

*