28. ožujka 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

BOŽIĆNA ZVIJEZDA – Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

Već godinama šareni listovi božićnih zvijezda (poinsetija) i najčešće crveni cvjetovi ukrašavaju prosinac i predblagdansko razdoblje.

BOŽIČNA ZVIJEZDA - Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

BOŽIĆNA ZVIJEZDA – Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

Već godinama šareni listovi božićnih zvijezda (poinsetija) i najčešće crveni cvjetovi ukrašavaju prosinac i predblagdansko razdoblje. Blagdanski ugođaj bez božićne zvijezde ne bi bio tako poseban. Međutim, božićne zvijezde pokazuju svoj potencijal već tjednima prije nego ih se sjetimo i krene Advent. Stručnjaci za božićnu zvijezdu iz organizacije Stars for Europe poslali su nam svoje savjete kako da božićna zvijezda što dulje krasi vaše domove i ostane lijepa tijekom Adventa, ali i u prosincu.

Božićne zvijezde čuvajte na svijetlom i toplom mjestu

Ono što ne voli božićna zvijezda je hladnoća i tama. Božićne zvijezde ne biste trebali držati na tamnim mjestima i propuhu ako želite da vam traje dugo. Božićne zvijezde vole svjetlost i toplinu. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što božićnu zvijezdu čini odličnom biljkom pogodnom za dnevne sobe. Budući da božićna zvijezda potječe iz tropskog Meksika, treba joj puno svjetla. Najveći potencijal božićna zvijezda će ostvariti ako je uz prozor okrenut prema jugu, ali nemojte je stavljati na samu prozorsku dasku kako joj ne bi bilo hladno. Izravna sunčeva svjetlost nije problem jer u našim krajevima od sredine listopada više nema toliko jake svjetlosti koja bi mogla smetati božićnoj zvijezdi. Ali dovoljno svjetla mora imati. Zbog toga što božićna zvijezda voli zaštićeni prostor i ne voli propuh, nije je dobro držati u hodnicima ili mjestima gdje će ga osjećati.

BOŽIČNA ZVIJEZDA - Stručni savjeti o odabiru i kako je njegovati

Kako zalijevati božićnu zvijezdu

Božićne zvijezde potrebno je zalijevati svaki put kada je zemlja suha. Ovisno o temperaturi u vlažnosti zraka u vašem stanu to može biti svaki dan, svaki drugi dan ili svaki treći dan. Ipak, nemojte zalijevati dok je zemlja vlažna kako se ne bi stvorila prevelika vlaga. Što je posuda u kojoj se nalazi božićna zvijezda manja to će je trebati češće zalijevati, jer se zemlja brže isušuje. Tlo nikako ne smije biti natopljeno vodom, ali ni suho, pa ako želite da vam božićna zvijezda traje što dulje, trebate biti dosta dobri u procjeni. Dobru procjenu o isušenosti zemlje možete napraviti i podizanjem tegle. Nakon par puta po osjećaju težine već ćete moći dobro procijeniti da li je zemlja suha i treba li joj zalijevanje ili je vlažna.

Karakteristike kvalitetne biljke

Ako odaberete biljku dobre kvalitete i slijedite sve ove savjete, vaše će božićne zvijezde dugo cvjetati. Visoko kvalitetnu biljku prepoznajemo po neoštećenom lišću i malim žutim cvjetovima koji pupaju u središtu. Prodavač biljaka koji ih voli smjestit će svoje božićne zvijezde dalje od ulaznog prostora u trgovinu koji je izložen propuhu.

Na putu kući važno je umotati vašu božićnu zvijezdu u papir kako bi je zaštitili od propuha i temperature ispod 12 °C. To je štiti od oštećenja koja su u početku nevidljiva, ali mogu dovesti do preranog gubitka lišća nakon nekoliko dana.

Božićna zvijezda – opadanje listova –

Listovi će kod božićne zvijezde u pravilu početi opadati ako su izloženi iznenadnim promjenama u temperaturi ili ako se čuva u hladnoj prostoriji ili na tamnom mjestu. Kako listovi ne bi počeli vrlo brzo opadati odaberite zdravu biljku, omotajte je i utoplite dobro od trgovine do doma kako ne bi bila izložena nagloj promjeni temperature, a zatim stavite na svijetlo i toplo mjesto u domu gdje će imati bar 6 sati dnevnog svjetla.

Kako sačuvati božićnu zvijezdu do sljedeće godine

Kako bi božićna zvijezda nakon božićnih blagdana dočekala sljedeći Božić, odrežite izdanak na 10 cm i stavite u hladniju prostoriju na temperaturu od oko 13 do 18 stupnjeva. Potrudite se da se temperatura ne penje ni ljeti preko 18 stupnjeva. Ipak, nemojte je staviti u podrum jer i dalje joj treba mnogo svjetla.

U studenom treba započeti s pripremama za Božić. Kroz studeni i prosinac treba joj 12 sati jakog dnevnog svjetla i 12 sati potpune tame, te će ako imate sreće vaša božićna zvijezda procvjetati novim sjajem.

Božićna zvijezda održavanje – ukratko –

Ispod su neki dodatni trikovi koji vam mogu pomoći da božićna zvijezda duže ostane zdrava.

  • U mnogim supermarketima pronaći ćete Božićne zvijezde na samom ulazu ili izlazu, međutim, božićnoj zvijezdi smeta propuh vrata koja se stalno otvaraju i zatvaraju, pa radije kupite božićnu zvijezdu koja je na svijetlim policama ili dijelovima trgovina kako bi duže trajala.
  • U domu božićnu zvijezdu smjestite na ugodno toplo i svijetlo mjesto, koje je zaštićeno od propuha.
  • Božićna zvijezda ne voli puno vode. Zemlja ne bi nikad smjela biti ni presuha ni previše vlažna. Zalijevajte samo kada primijetite da je zemlja suha. To će ovisiti o tome gdje je smještana u stanu. Ako je smještena na primjer uz radijator gdje je suh zrak, trebate će joj svakodnevno zalijevanje.

Vezano:

Božićni kolači