26. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

BOR U TEGLI – Kako da živo božićno drvce što duže preživi u tegli

Za presadnju odaberite teglu koja je bar 50 cm široka i duboka. Dobro bi bilo odabrati bijelu teglu, tegla tamnijih boja ne bi privlačila toplinu i da se zemlja u njima ne zagrije pretjerano. Na dno unutarnje tegle stavite spužvu, kako bi voda mogla istjecati, ali kako bi se sačuvalo vlažnosti jer se ne smije često zalijevati.

Kako da živo božićno drvce što duže preživi u tegli

Kada birate božićno drvce u tegli vjerojatno ćete već kod kupovine dobiti savjet koju vrstu stabla odabrati. Obično se preporučuje za živo drvce patuljasta smreka, nordijska jela ili srebrna jela, jer imaju manje korijenje koje je za početak lakše vaditi iz zemlje, a i kasnije lakše presaditi nakon Božićnih blagdana.

Obično se božićno drvce kupuje u tegli da bi se kasnije presadilo negdje u otvoreno, najčešće u dvorištu. Zimzelena stabla nisu namijenjena uzgoju u zatvorenim toplim prostorijama, ali ako baš želite pokušati najviše šanse imate sa srebrenom jelom.

Patuljasta smreka ima pravilnu čunjastu formu, te zatvorenu i popunjenu površinu što je čini privlačnim odabirom za božićno drvce. Iglice su tanke, kratke i nisu puno bodljikave.

Srebrena jela ima srebrno plave iglice. Može narasti vrlo visoko kada se nalazi u svom prirodnom staništu čak oko 20 metara, ali sporo raste, zbog toga dok je mlada i mala ima šanse da preživi i u zatvorenom prostoru. Mlada stabla rastu oko 30 cm godišnje, a ona sarija do 10 cm. To je stablo koje dobro podnosi sušu, ali ne podnosi pretjeranu vlažnost u zemlji.

Bor u tegli održavanje

Za presadnju odaberite teglu koja je bar 50 cm široka i duboka. Dobro bi bilo odabrati bijelu teglu, kako tegla tamnijih boja ne bi privlačila toplinu i da se zemlja u njima ne zagrije pretjerano. Na dno unutarnje tegle stavite spužvu, kako bi voda mogla istjecati, ali kako bi se sačuvalo vlažnosti jer se ne smije često zalijevati.

Želite li da što duže preživi u tegli koristite gnojiva namjenski birana za zimzeleno drveće.

Teglu nemojte smjestiti na izravno sunce jer će temperatura zemlje postati previsoka, što može oštetiti korijen stabla. Važno je redovito zalijevati, ali opet ne dopustiti da zemlja bude konstanto vlažna, jer će se na taj način kanalići u korijenu začepiti, te stablo neće moći disati. Stablo bi trebalo s rastom prebacivati u sve veće tegle, a jednom kada preraste unutarnji prostor treba je zasaditi na otvoreno.

Kada birate božićno drvce koje želite sačuvati u tegli birajte ona manja visinom. Iako veća stabla djeluju privlačno, veće šanse za preživljavanje do sljedeće godine imate s manjim stablima. Ni jedno božićno drvce u tegli neće preživjeti visoku temperaturu, pa ga udaljite od izvora topline poput grijalica i radijatora, ali i televizora, kompjutera, ventilatora i jakih lampi sa žaruljama koje isijavaju toplinu.

Kada dekorirate božićno drvce u tegli, koristite što manje ukrasa i što manje lampice kako ne bi zagrijavale drvce.

Ukoliko budete imali sreće i posvetite puno brige svome božićnom drvcu ono može preživjeti do sljedeće godine, ali nemojte postavljati prevelika očekivanja. Zapravo, božićna drvca u tegli nisu namijenjena uzgoju unutra, nego da se nakon Božićnih blagdana presade na otvoreni prostor u dvorište ili u prirodno stanište. Ipak, ukoliko imate volju i želju, te dovoljno prostora možete pokušati.

Ukoliko niste sigurni da ćete moći presaditi božićno drvce iz tegle tada je možda bolja opcija kupiti prirodno ali rezano božićno drvce. Prirodna, rezana božićna drvca su također ekološka opcija koja ne rezultira zagađivanjem, za razliku od umjetnih božićnih drvca. Božićna drvca se nakon blagdana kompostiraju i ne doprinose zagađivanju. S druge strane božićna drvca se namjenski uzgajaju u rasadnicima, te ne doprinose uništenju šuma, jer se ona ne sijeku nasumično u šumama. Tako se u rasadnicima svako stablo koje se odsiječe zamijeni novim, a sijeku se otprilike u ciklusu od oko desetak godina.

Stablo u tegli je najekološkija opcija, naravno ako ćete ga održati živim i nakon blagdana i presaditi negdje, međutim ukoliko će vam se osušiti u domu, tada je bolje kupiti rezano božićno drvce, koje će u rasadnicima zamijeniti novom sadnicom.

Umjetna božićna drvca napravljena su od metala i plastike, što znači da će za njihovu razgradnju trebati tisućljeća, ali treba i mnogo energije za njihovu proizvodnju. Umjetna božićna stabla nemoguće je reciklirati.