Kako spasiti uvelu biljku nakon godišnjeg

Kako spasiti uvelu biljku nakon godišnjeg

Kako spasiti uvelu biljku nakon godišnjeg

Ponekad se dogodi da se vratimo s godišnjeg odmora i nađemo premorene i uvele biljke. Iako je puno bolja opcija preventivno djelovati prije odlaska na godišnji odmor i spriječiti isušivanje, uvelu biljku vjerojatno možete spasiti. Čak i biljke koje izgledaju jako uvelo i kao da im nema pomoći najvjerojatnije se mogu oporaviti, uspraviti i vratiti svježinu.

Turgorskim tlakom omogućena je napetost i uspravan položaj biljnih dijelova. Kada biljke gube vodu, smanjuje se turgorski tlak u stanicama, te se stabilnost i napetost ne može održati. Ali sve dok su stanice u biljki žive i mogu upijati vodu, uvela biljka se može oporaviti. Upijanjem svježe vode, turgorski tlak će se povećati, a biljka postupno vratiti u uspravan položaj.  Biljke su nevjerojatno izdržive, pa će se vjerojatno nakon nekog vremena oporaviti i one koje izgledaju jako loše ako im je korijen ostao zdrav i ponovno ih se započne njegovati.

Biljke koje su uvele obilno zalijte.  Odrežite sve potpuno uvenule i osušene listove, kako bi se oni ostali dijelovi brže oporavili. Nakon što se zemlja isuši zalijte ponovno, ali nemojte prezalijevati, jer to može dovesti do trunjenja korijena.  Kažiprstom dotaknite zemlju. Ako je suha na dodir tada biljku trebate zaliti. Ukoliko je zemlja još uvijek vlažna na dodir, pričekajte još malo prije novog zalijevanja.

Posprejajte listove vodom. Voda na listovima može pomoći da se biljka brže oporavi. Obično zalijevamo zemlju ali ne biljku, ako ako dodatno posprejate i biljku kreirat ćete efekt kiše i prirodnu atmosferu za biljku te će se ona lakše oporaviti.

Napravite čaj od koprive i umjesto da zalijete biljku običnom vodom zalijte ohlađenim čajem od koprive ili ohlađenom vodom u kojoj se kuhalo voće i povrće. Na taj način u zemlju ćete vratiti minerale. Nemojte zalijevati vodom u kojoj se kuhalo bilo što drugo osim povrća ili voća, jer zapravo možete zalijevati sam s iskuhanim biljnim sastojcima koji bi inače išli u kompost. Ovo je jednostavna metoda obogaćivanja tla, a pomaže da se biljka brže oporavi.

Držite životinje podalje od biljaka. Psi, mačke i ostali kućni ljubimci mogu uništiti vaše napore oko povratka u život uvele biljke.

Nekim biljkama ipak nema spasa. Ako je vaša biljka izgubila sve lišće ili je ono sve postalo smeđe možda je nećete moći vratiti. Ipak, stabljike su najtočnije pokazatelj je li vaša biljka uvenula ili joj ima spasa. Biljka listove može oporaviti ukoliko su stabljike čvrste i zelene i korijen zdrav.


Komentari

Odgovori

*