28. travnja 2024.

Bio, priroda & cvijeće

Sve o uzgoju i odabiru cvijeća po sezonama, vrtu i organskim farmama – COVERmagazin.com –

Kako se uzgaja bambus u vodi

Kako se uzgaja bambus u vodi

Kako se uzgaja bambus u vodi

Sretni bambus je fascinantna biljka koju možemo gajiti i u vodi. Ovo je izvrsna biljka za vrtlare početnike, ali i iskusne njegovatelje cvijeća. Zbog svog posebno privlačnog izgleda, ali i mogućnosti da se uzgaja vrlo jednostavno u običnoj vodi, sretni bambus omiljena je sobna bilja u mnogim domovima.

Latinski naziv za Sretni bambus je Dracaena sanderiana, iz čega odmah možemo zaključiti da Sretni bambus, iako izgledom neodoljivo podsjeća na bambus, zapravo nije bambus, nego biljka iz roda Dracaena (Zmajevac), u koje spadaju popularne kućne biljke poput Mirisnog zmajevca, Obrubljenog zmajevca i drugi. NAziv Sretni bambus dobio je iz jednostavnog razloga što stabljika jako podsjeća na sam bambus, ali i biljka kada izraste listovima i krošnjom podsjeća na stabljike bambusa.

Sretni bambus je popularizirala ideja kako donosi dobru energiju u dom, ali i činjenica da vam za njegov uzgoj treba tek tegla i voda. Čak vam ne treba ni zemlja da bi uspješno rastao i razvijao se. Za Sretni bambus se vjeruje kako u dom u kojem se uzgaja unosi dobru energiju. Također smatra se kako različit broj stabljika ima različito značenje. Više o tome pročitajte na linku.

Sretni bambus voli svjetlo. Ako ga stavite na sjenovito mjesto vjerojatno će također preživjeti, ali neće previše rasti. Ako primijetite da vam sretni bambus ne raste, vjerojatno je razlog što mu nedostaje svjetla. Ipak izbjegavajte i direktno sunce jer će se na takvim mjestima pregrijati i isušiti.  Važno ih je rotirati s vremena na vrijeme prema izvoru svjetlosti, kako bi rasli ravnomjerno. Sretni bambus ne raste previše brzo, ali se ne ubraja ni u sporo rastuće biljke. U konačnici može doseći visinu od oko 1 metra.

Najveća dilema kada uzgajamo sretni bambus u vodi je da li mijenjati ili samo dolijevati vodu. Neki ljudi nikada ne mijenjaju vodu, dok drugi mijenjaju vrlo često, a treći tek s vremena na vrijeme. Za ovo nema preciznog pravila ni savjeta. Trebate se osloniti na vlastitu intuiciju. Ipak, vrijedi jedno pravilo da bez obzira kojoj se grupi priklonili, ukoliko voda neugodno miriši uvijek je zamijenite. Najvažnije je da birate kvalitetnu vodu koja nije klorirana. Sretni bambus je osjetljiv na minerale, posebno na klor iz vode. Zbog toga trebate koristiti vodu iz boce ili pročišćenu vodu, a nikako vodu iz slavine.

Druga dilema je koliko vode naliti u teglu? Vodu treba držati na razini da je tek iznad razine korijena. Koliko čete često trebati zalijevati sretni bambus, odnosno dolijevati vodu u teglu, najviše ovisi i vlažnosti zraka u prostoriji. Važno je da korijen uvijek bude potopljen u vodu, a da se voda ne penje previše prema stabljikama.

Ako ne mijenjate vodu previše često neće vam trebati ni često gnojenje. Ipak, dodajte tekuće gnojivo, namijenjeno za prihranu biljki koje se uzgajaju u vodi, 2-3 puta godišnje u preporučenoj količini.

Sretni bambus je biljka koju mnogi vole poklanjati, baš iz razloga jer se lako održava, a traje duže od rezanog buketa. Neki smatraju kako je idealno cvijeće koje se nosi kao poklon jer zapravo je trajna, a može se poput rezanog buketa držati u vazi s vodom.

Opširnije

Kako njegovati Lucky Bamboo (Sretni bambus)